O NP Una

Rijeka Una, je dobila ime od starih rimljana, koji su, po prvi put ugledavši njenu živopisnu ljepotu i čuvši žubor njenih slapova, uzviknuli UNA što u prevodu znači “jedna” ili “jedina“. Ukupna dužina toka rijeke Une iznosi oko 212.5 kilometara a rijeka izvire u blizini mjesta Donja Suvaja i Donji Lapac ispod padina planina Plješevice i Stražbenice u Republici Hrvatskoj u području Like a ulijeva se u rijeku Savu pored Jasenovca u koju godišnje donese gotovo 8 milijardi kubnih metara vode.

161

Izvor rijeke se nalazi na nadmorskoj visini od oko 450 metara i neodoljivo liči na minijaturno jezero zelenkasto modre boje oko kojeg su locirane velike vapnenačke stijene. Izvor je zaštićen kao geografsko geološki spomenik prirode. Veoma hladna izvorska voda izbija ogromnom snagom iz podzemlja i pravi velike virove a već nakon 20-tak metara od izvora rijeke nalazi se prvi slap. Veliku količinu vode upotpunjava i nekoliko manjih pritoka od kojih izdvajamo Studeni Potok, Srebrenicu, Sredicu i Lalinovac. Riječni tok Une se proteže kroz slijedeće gradove: Martinbrod, Kulen Vakuf, Ripac, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Novi Grad, Kostajnicu, Kozarsku Dubicu a rijeka utječe u Savu u blizini Jasenovca. Od većih pritoka izdvajamo Srebrenicu, Unac, Krušnicu, Mlječanicu, Moštanicu, Sanu kao priliv sa desne strane te Klokot i Žirovac sa lijeve strane uz napomenu da se u području toka rijeke od izvora do Bihaća u Unu ulijeva i mnošto podzemnih voda i manjih kraških vrela. Rijeci Uni pripada sliv voda između slivova rijeka Kupe i Save na sjeveru, Krke i Zrmanje na jugu, Korane na sjeverozapadu, Vrbasa na istoku te Save na sjeveroistoku. Klima pored Unskog sliva je umjerena kontinentalna planinska klima sa nekih 9.5 C ili približno 12.5 milijardi padavina godišnje. U vrijeme sušnih ljetnih mjeseci rijeku Unu karakteristiše nizak vodostaj a od novembra do kraja proljeća vodostaj rijeke je prilično visok a rijeka nerijetko zna i da poplavi.

U polaznom toku gdje ima osobine planinske rijeke, sve do Martinbroda Una ima prvu kategoriju kvalitete vode. Sve do Bihaća Una teče dinarskim smjerom tj. od jugoistoka prema sjeverozapadu a poslije tok rijeke skreće u pravcu sjeveroistoka i dalje teče duboko usječenom, širkom i prostranom dolinom gdje ima drugu kvalitetu vode.

168

Prvi veliki vodopad njenog riječnog toka se nalazi kod Martinbroda, naselja smještenog na dnu kanjona gdje se u Unu ulijeva rijeka Unac. Upravo na ovom dijelu Una posmatraču najviše oduzima dah jer je sedra stvorila mnoštvo kanala, brzaka i otočića te nekoliko većih vodopada od kojih visina najvećeg iznosi približno 55 metara. Ti prirodni vodopadi predstavljaju unikatnu vrijednost koja decenijama na Unu privlači ogroman broj zaljubljenika prirodnih ljepota ali i ribolovce te umjetnike koji u Uni traže inspiraciju za svoja djela.

Posebno se ističe veliki vodopad je Štrbački Buk koji se nalazi kod sela Donji Štrbci, u neposrednoj bilizini državne granice Hrvatske sa BiH. Štrbački Buk je u stvari nekoliko vodopada, jedan drugom u neposrednoj blizini, a najveći slap je visok oko 25 metara i veličanstvena je slika u kojoj čovjek može da uživa beskrajno dugo. Naime, rijeka se velikom brzinom zahvaljujući ogromonom protočnom snagom vode, obrušava niz stjenovitu podlogu i tako se razbijajući od stijene stvara prekrasan bijeli zid koji posmatraču zasigurno oduzima dah.

gggfff 044

I ovaj veličanstveni dio rijeke je po svojoj, gotovo netaknutoj divljini, privukao rafting sportaše koji svake godine pohode ove predjele uživajući u ljepotama rijeke Une i u njenim nemirnim vodama koje u sportašima izazivaju strahopoštovanje ali i divljenje.

U rijeci Uni, prema podacima ovdašnjih ribolovnih društava živi 28 različitih vrsta riba koje znaju doseći i preko 30 kilograma težine. Pored rijeke raste i gotovo dvije stotine različitih vrsta ljekovitih biljaka a jedna rijetka biljka “Unska zvončica” je upravo dobila ime po rijeci Uni.

UNA (Boško Marjanović)

Una nije na drugoj planeti!
Otvori oči,
Una je pred tobom!
Una, ljubav na prvi pogled!
Una – jednom viđena,
nikad zaboravljena!
Jedna Una bogastvo,
dvije Une ne postoje!
Ako nisi voljen, zavoli Unu!

UNA (Senada Smajić)
Zelene grive
klisurom rasula, Una.
K’o divlja ždrijebica,
u bijesnom galopu,
se pjenila
i njiskala
i vriskala
i bušila
i rušila
i hučala
i bučala …
U dolini,
zelenim snom zaspala
Una.